Armati's Border Collies
Natuurgeneeskunde voor dieren
Aromatherapie

Het gebruik van aromatherapie is al zo oud als de mensheid. De farao’s maakten in het verleden al veelvuldig gebruik van deze gave van de natuur. De essentiële oliën worden op speciale wijze gewonnen uit planten, vruchten, bomen en struiken. De olie, die gewonnen wordt, is de kernkracht, de essentie van de plant. Opvallend  aan deze olieën is de sterke geur, de aroma. Deze geur is echter niet het enige wat deze oliën te bieden hebben want ze zijn tot veel meer in staat.

De oliën zijn veelzijdig inzetbaar bij zowel fysieke als mentale problemen. Te denken valt aan het doden van schimmels en bacteriën, het balanceren van de hormoonhuishouding, het "verzachten"van stramme spieren en gewrichten, onrust tot rust brengen, het oplossen van slijm, concentratie verbetering, vermindering van jeuk en zo nog heel veel meer.

Gebruik en werking van de oliën:

1. door inademing; heeft een werking op emotioneel balansherstel en fysiek op de luchtwegen;
2. door (lichte) massage; werking op huid, spieren, pezen en andere onderliggende organen;
3. door inname; werking op het gehele orgaanstelsel.

Afhankelijk van de klacht, omstandigheid van de hond wordt uit het bovenstaande een keuze of een combinatie gemaakt.

Enkele voorbeelden:

Honden met mentale problemen zoals concentratieproblemen, onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen en/of angstig zijn kunnen door middel vn inademing van bepaalde essentiële oliën verlichting ervaren.
De mentale werking van Cederolie is dat deze moed en psychische veerkracht geeft; zij k
almeert de angst en een nerveuze spanning. De olie van Lemongrass is een sterke maar soepele opwekker uit een apatische situatie. Deze olie spreekt honden erg aan in situaties van vermoeidheid maar ook bij concentratieproblemen.
Marjoleinolie heeft een sterk troostende werking; zij kan zeer positief inwerken op angsten en andere gevoelens van onzekerheden. Deze olie geeft een vriendelijke warmte die helpt om psychische blokkades - die door angsten, shock of trauma zijn ontstaan- op te heffen.
Fyieke problemen zoals spierproblemen kunnen o.a. ontstaan door een blessure en/of stijfheid. Een massage van Jojoba-olie met Rozemarijnolie stimuleert de doorbloeding van de spieren. Hierdoor wordt de zuurstofopname in het bloed bevorderd waardoor de hond soepeler loopt.


Van belang is: bij ernstige gedrags- en lichamelijke problemen is het van belang in eerste instantie altijd een dierenarts te raadplegen.

HomeOver onsKleinschalig hondenpensionOnze reuenOnze tevenIn MemoriamStambomenNestenNieuwsNatuurgeneeskunde voor dierenPicturesLinksFoto's